Brzozowskie Forum Niezależne Strona Główna Brzozowskie Forum Niezależne
Forum internetowej społeczności powiatu brzozowskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Administrator
2009-10-10, 09:10
Kogo interesują Koronki
Autor Wiadomość
Wojtek
Oszczędny w słowach

Wysłany: 2008-04-08, 22:05   Kogo interesują Koronki

Na forum brak informacji o sytuacji w brzozowskich Koronkach.
Pewnie ten temat nikogo nie interesuje...
Warto więc zadać sobie pytanie jak w temacie:
Kogo interesują brzozowskie Koronki?
Moze przedstawicieli partii politycznych? Przed wyborami ich interesowały i to bardzo. Nawet mamy Biuro Posła PiS-u w Brzozowie. Ale pewnie ma inne ważne zadania...
A moze przedstawicieli innych partii politycznych? Też jakoś nie bardzo sie garną do zainteresowania tym tematem. Pewnie sobie niedługo przypomną. Może przed wyborami do Senatu.
No to może Pan Premier Tusk przyśle chociaż posła Palikota (tego od tropienia paradoksów). Niech chociaż wibratorem pogrozi komuś w tym zakładzie. Przecież część Koronek nadal należy do Państwa.
A może los Koronek leży na sercu związkom zawodowym? Pewnie im leży... Jest przeciez kilka związków w zakładzie. Jest Solidarność (chyba)... Jest tez oddział Solidarności w Brzozowie (chyba) a juz na pewno jest Solidarność w Krośnie, która co miesiąc pobiera od biednych ludzi z Koronek haracz w wysokości 35%. Więc pewnie im leży... Pewnie im spędza sen z powiek.
To moze sytuacją Koronek zaineresowany jest Kościół? Nie, przecież Kościół ma byc apolityczny, nie moze się mieszać... Pewnie tak. Dlaczego więc Ojciec Świety Jan Paweł II powiedział takie słowa:
"(...) Nie tak dawno, nawiązując do listu, jaki w związku z tym wystosowali polscy biskupi, powiedziałem, że grzechem wołającym o pomstę do nieba jest zatrzymywanie należności za pracę. "Zabija bliźniego, kto mu zabiera środki do życia, i krew wylewa, kto pozbawia zapłaty robotnika" - mówi Pismo (...)".
A może losem Koronek zainetresują sie służby odpowiedzialne za przestrzeganie prawa. No chyba, że w Koronkach każde prawo jest przestrzegane.
Pewnie administracja tego forum skasuje to co napisałem.
Już raz rozpoczęła się dyskusja dotycząca Koronek w tym czymś małym u dołu forum.. I nie ma ani dyskusji ani tego małego czegoś...
Mam jednak prośbę. Proszę zostawic chociaż poniższy wiersz. Kiedyś był zakazany ale to stare czasy.
Bardzo trafnie oddaje on to co wielu z pracowników Koronek chciałoby powiedzieć..

KTÓRY SKRZYWDZIŁEŚ...

Który skrzywdziłeś człowieka prostego
Śmiechem nad krzywdą jego wybuchając,
Gromadę błaznów koło siebie mając
Na pomieszanie dobrego i złego,

Choćby przed tobą wszyscy się skłonili
Cnotę i mądrość tobie przypisując,
Złote medale na twoją cześć kując,
Radzi że jeszcze jeden dzień przeżyli,

Nie bądź bezpieczny. Poeta pamięta
Możesz go zabić - narodzi się nowy.
Spisane będą czyny i rozmowy.

Lepszy dla ciebie byłby świt zimowy
I sznur i gałąź pod ciężarem zgięta.

Cz. Miłosz

Kogo więc intreresują brzozowskie Koronki....

Junak 
Oszczędny w słowach
Szczery

Wysłany: 2008-04-09, 06:16   

Wojtek zgadzam się z Tobą tam pracuje moja żona , jak można tak dalej żyć,bez poborów.
Ludzią zaczyna brakować motywacji do życia , jest to w dzisiejszym świecie nie dopuszczalne,gdzie prawa człowieka ''Praca=Wypłata''

piotzgl
Małomówny

Wysłany: 2008-04-09, 09:29   

Jeżeli chodzi o "Koronki" to potwierdzam co piszecie!
Wiem od pracujących tam znajomych , że od kilku miesięcy ludzie pozbawieni są wynagrodzenia za swoją ciężką pracę.
Pytam więc ,gdzie jest prawo i sprawiedliwość i nie mam tu na myśli partii, dlaczego tym nikt się nie zainteresuje? Wszyscy mówią o krzywdach ludzkich, daleko nie trzeba szukać wystarczy spojrzeć na Koronki Brzozowskie.Jak można zmuszać pracowników do zrzekania się 35% swoich poborów, których i tak nie otrzymują w terminie.
Ludzie, jeżeli ktoś potrzebuje pracy za darmo to proszę zatrudnić się w Koronkach.
Skończyły się czasy wyzysku, ale jak widać nie w Brzozowie.
Tutaj mamy przykład pracy typowego 'murzyna" nie obrażając nikogo.
Zakład "Koronki" to w końcu poważna firma ciesząca się dużym zainteresowaniem na rynku.
Ale jak widać chyba nie do końca tak jest.
Kieruję pytanie do ludzi pracujących w Koronkach. Dlaczego się nie zwolnicie skoro i tak pracujecie za darmo a władze nie wykazują chęci żeby w końcu coś z tym zrobić.
Ciekawe czy w Koronkach kiedykolwiek była PIP.

myoko 
Mówca

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-04-09, 15:59   

Ciekawe czy w Koronkach kiedykolwiek była PIP.

z tego co mi wiadomo to kilka razy byli ale wtedy wszystko jest niby OK

Junak 
Oszczędny w słowach
Szczery

Wysłany: 2008-04-10, 08:21   

Ja tylko marze by mojej zonie zapłacili pobory,na które uczciwie zarobiła.Jak tak można w XXI wieku wstyd wstyd wstyd i hańba :-(

Jacek 
Oszczędny w słowach
Zyleta

Wysłany: 2008-04-10, 14:26   

Raz się jest na górze raz na dole,ja teraz jestem na dole ale jak jest sprawiedliwość zmieni się to.

myoko 
Mówca

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-04-10, 15:38   

z tego co widać to w tej firmie sprawiedliwość to dyrektor

Junak 
Oszczędny w słowach
Szczery

Wysłany: 2008-04-11, 06:19   

Jeśli jesteś wobec ludzi szczery, będziesz im bliski, choćbyś był daleko. Jeśli jednak będziesz wobec ludzi nieszczery, nawet przebywając blisko, będziesz od nich daleko.

przysłowie brazylijskie.

Renata brzozów
Gość
Wysłany: 2008-04-11, 09:38   kurcze blade

To skadnal, w dzisiejszych czasach, Rzecz nie do pomyslenia. Dobrze, że zawsze są pieniążki na diety dla posłów...... , hahah ciekawe, czy dyrektorowi pensję wypłacają?

:~(
Gość
Wysłany: 2008-04-11, 11:52   nikogo nie obchodzą te Koronki

A najmniej tych którzy nimi rządzą. A kiełbasa jest ale nie dla wszystkich

Junak 
Oszczędny w słowach
Szczery

Wysłany: 2008-04-11, 13:58   Wypłata rzecz święta

Wypłata wynagrodzenia następuje w miejscu, terminie i czasie określonych w regulaminie pracy lub w innych przepisach prawa pracy.
Pracodawcy, którzy nie ustalają regulaminu pracy powinni wręczyć pracownikom (nie później niż w ciągu 7 dni od zawarcia umowy o pracę) pisemne informacje o terminie, miejscu, czasie i częstotliwości wypłaty wynagrodzenia.

Zgodnie z Kodeksem pracy wypłaty wynagrodzenia za pracę dokonuje się co najmniej raz w miesiącu, w stałym i ustalonym z góry terminie. Wynagrodzenie wypłaca się z dołu, niezwłocznie po ustaleniu jego pełnej wysokości, nie później jednak niż w ciągu pierwszych 10 dni następnego miesiąca kalendarzowego.
Nie ma przeciwwskazań, by wynagrodzenie płatne było z góry. Wszystko zależy od ustaleń w danym zakładzie pracy.

Gdy wypłata przelewana jest na rachunek bankowy pracownika – musi tam trafić najpóźniej w dniu ustalonym jako dzień wypłaty.

Pracodawca, który zalega z wypłatą wynagrodzeń może zostać ukarany przez inspekcję pracy mandatem do 1 tys. zł. Sąd pracy może nałożyć karę grzywny w wysokości do 5 tys. zł.
Jeśli pracodawca nadal uchyla się od wypłacenia zaległych pensji - wszczęte zostaje postępowanie egzekucyjne, a na pracodawcę zostają nałożone grzywny "w celu przymuszenia", których wysokość może dojść nawet do kilkudziesięciu tys. zł.

Pewna rekompensata za nieterminową wypłatę wynagrodzenia należy się również pracownikowi. Może on zażądać wypłaty odsetek za czas opóźnienia, nawet wówczas, gdy nie poniósł żadnej szkody i opóźnienie było następstwem okoliczności, za które pracodawca odpowiedzialności nie ponosi.
Jeżeli stopa odsetek nie była z góry ustalona, należą się odsetki ustawowe.

Niezależnie od konieczności zapłaty na rzecz pracownika odsetek za zwłokę, pracodawca może również narazić się na odpowiedzialność odszkodowawczą. Pracownik może zażądać naprawienia szkody jaką poniósł na skutek niewykonania lub nienależytego wykonania obowiązku wypłaty wynagrodzenia, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie obowiązku wypłaty wynagrodzenia jest następstwem okoliczności, za które pracodawca odpowiedzialności nie ponosi.

Pracownik, który nie otrzymuje na czas bądź wcale świadczeń pracowniczych może złożyć skargę w Państwowej Inspekcji Pracy. Możne również skierować pozew bezpośrednio do sądu pracy i domagać się wypłaty zaległych wynagrodzeń (np. wraz z odsetkami i odszkodowaniem). Postępowanie sądowe w tym przypadku wolne jest od opłat sądowych.

Częste i celowe uchybianie terminowi wypłaty pensji pracownik potraktować może jako ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracodawcy i na tej podstawie rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia. Co ważne, pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia umowy o pracę. Jeśli umowa o pracę zawarta była na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy – w wysokości wynagrodzenia za okres 2 tygodni.

Pit
Oszczędny w słowach

Wysłany: 2008-04-11, 19:20   

Nie wiem dlaczego pracownicy masowo nie skierują sprawy do sądu. Przecież wynagrodzenie za pracę to maja własność, a ich tego się pozbawia.

Jacek 
Oszczędny w słowach
Zyleta

Wysłany: 2008-05-15, 08:47   

Wybieram się na walne zebranie, będzie ciekawie 8-) Nie mogę doczekać sie wolnych tematów
:!:

;)
Gość
Wysłany: 2008-05-15, 10:33   ŻYCZE POWODZENIA

[quote="Jacek"]Wybieram się na walne zebranie, będzie ciekawie 8-) Nie mogę doczekać sie wolnych tematów
:!:[/quote]

O ILE BEDIESZ DOPUSZCZONY DO GŁOSU? ZA UDZIAŁY MASZ CHYBA JESZCZE NIE WYPŁACONE, CO?

Jacek 
Oszczędny w słowach
Zyleta

Wysłany: 2008-05-15, 11:39   

8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) nawet nie umiesz zacytować posta a czy ja zostanę dopuszczony czy nie to ty jako gość nie powinieneś się martwić ;-)

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach